Påvirkningens kraft- filterbobler og ekkokamre

Hvor enkelt er det å påvirke oss mennesker? svaret er enkelt, veldig lett. I dette innlegget skal jeg skrive litt generelt om hva filterbobler og ekkokamre er. I tillegg skal jeg prøve å forklare deg hvordan dette fungerer på en enkel og presis måte.

Filterbobler- hvordan oppstår dette fenomenet?

La meg forklare dette ved å bruke et eksempel: Du sitter å søker på internett hver dag. Du bestemmer deg for å søke på høyre rettet politikk og søker på dette flere ganger, hver dag, igjen og igjen. Etterhvert oppstår fenomenet filterbobler. Det som skjer er at en algoritme plukker opp det du søker på og vil gi deg informasjon som i stor grad vil bekrefte akkurat det du mener.

Hva er problemet med akkurat dette spør du deg kanskje. Jo, problemet med dette er at du vil da få nyheter som kun bekrefter akkurat det du mener, du vil kun få nyheter basert på det du allerede tror på og vil få bekreftet dette. Du vil derfor ikke lenger få se hvordan verden oppfattes fra andres synspunkt. Det vil føre til at det blir vanskelig å møte andre motforestillinger og tanker. Dette kan har vi eksempler på at kan gå veldig langt og det er fare for at enkelte blir veldig radikale og ser seg helt blind i sin egen tro og oppfatning.

Hva er et ekkokammer og hvordan oppstår det?

La meg vise dette veldig enkelt: Du står i en tunnel, du roper noe ut i luften. Hva skjer? Du får det samme tilbake i retur. Det er en ganske enkel måte å forklare hva et ekkokammer er. For å se på hvordan dette fungerer digitalt kan vi se på diskusjonsforum. Du elsker Mercedes og du er medlem i et forum som elsker Mercedes. Da vil du få bekreftet av alle de andre inne på forumet at Mercedes er det beste som finnes. Du vil også oppleve at dersom noen kommer å mener noe annet, vil denne personen få merke stor motstand, eller bli helt ekskludert fra forumet.

Bilde hentet fra: https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/Tunnel-eller-tunell/

Det er de samme utfordringene her som gjelder i filterboblene. Du vil ikke på noen som helst måte få utfordret dine tanker og verdier, og det blir lett sånn at du opplever din sannhet som den eneste riktige. Dette kan i noen tilfeller være veldig farlig, og jeg vil snakke litt om valget i USA og Donald Trump, om hvordan han mente at valget ikke var gyldig og hvordan hans tilhengere var med på hans kampanje.

Donald Trump og vennene hans

USAs 45 president Donald Trump gikk ganske hardt ut etter at han hadde tapt tapt presidentvalget i 2020 for Joe Biden. Han mente resultatet ikke var gyldig og at det var flere stemmer på avveie og at resultatet ikke kunne være rett da ikke alle stemmene hadde blitt talt opp.

Donald Trumps tilhengere og fan base er et godt eksempel på hvordan ekkokammer og filterbobler fungerer i praksis. Donald Trumps tilhengere får sin informasjon fra kun en kanal og det er de som er veldig konservativt orientert. De får nyhetene sine fra kilder som Fox News som er med på å spre Trumps budskap og syn, men ikke noe særlig annet enn akkurat det.

Bilde hentet fra: https://deadline.com/2020/03/president-donald-trump-tweetstorm-the-sunday-edition-70-1202876997/

Dette er et eksempel på hvordan disse fenomenene fungerer i den virkelige verden. Det viser hvor utrolig enkelt det er å få folk til å kun tro på en sannhet og forteller også hvorfor vi må være forsiktige med å kun tro på det en kilde forteller oss.

Konklusjon

Så, helt til slutt vil jeg bare si at det er utrolig viktig at du som bruker av sosiale medier og internett generelt å være kildekritisk. Du aner ikke om noe er sant før du kan få bekreftet det fra flere troverdige kilder. Jeg vil også anbefale å være åpen for andres syn på saker og ikke kun se på det du tror er sannheten. Kanskje kan du lære noe nytt:)

– Fredrik

Kilder: (Arne Krokan, det friksjonsfrie samfunn- om utviklingen av nye digitale tjenester, Cappelen Damm, 1.utgave, 3.opplag 2020)

Bilder: https://deadline.com/2020/03/president-donald-trump-tweetstorm-the-sunday-edition-70-1202876997/

https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/Tunnel-eller-tunell/

1 kommentar

  1. Hei Fredrik!

    Fint innlegg 🙂 Du har med gode eksempler, og jeg liker veldig godt metaforene du har brukt for å beskrive fenomenene filterbobler og ekkokammer. Dette har du gjort på en lettfattelig og engasjerende måte. Fortsett sånn! Du viser dessuten at du har forstått hva de begrepene innebærer, og det er supert at du har med innledning, hoveddel og avslutning. Du har også referert til troverdige og relevante kilder. Kjempe flott 😀

    I dette innlegget har du vært relativ presis med dine forklaringer, noe som er flott! Jeg hadde imidlertid ønsket å lese mer fra deg 🙂 Her er det mange elementer du kan trekke inn som hadde fyldiggjort diskusjonen ytterligere.

    Jeg anbefaler også at du tar en ekstra sjekk på noe skrive- og orddelingsfeil, da det er noen her i dette innlegget.

    Godt jobbet Fredrik!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *