SOME sin rolle under stormingen av kongressen

Den 6 januar 2021 er en dag de aller fleste av oss nok husker som dagen der USA virkelig stjal medieoverskriftene. Kort fortalt var dette en fredelig demonstrasjon mot valgresultatet i 2020 der Joe Biden og demokratene vippet Donald Trump og Republikanerne av makten. Dette ble ikke tatt i mot vel av hverken avtroppende president Trump eller hans tilhengere.

Dette skjedde

Som nevnt tidligere var dette en planlagt protest som skulle gå fredelig for seg. Ytringsfriheten er noe USA setter høyt og alle skal ha rett til sin stemme. Det som skjer utover ettermiddagen er at en gruppe aktivister forsøker og tildels også lykkes med å ta seg inn i selve kongressbygningen. Dette skjedde «tilfeldigvis» på dagen da valgresultatet skulle godkjennes i samme bygning. Totalt var det fem personer som omkom i hendelsen. Det var rundt 8000 protestanter tilstede under demonstrasjonen.

Sosiale mediers rolle

Daværende president Donald Trump har stadig tydd til til sosiale medier under sin periode som president. Særlig mikroblogg tjenesten Twitter ble flittig brukt av Presidenten. Dette er en uhyre viktig måte for Trump å tale til sine da over 80 millioner følgere på en folkelig måte. Trump har blitt beskyldt for å ha oppfordret til denne stormingen. Han la blant annet ut en tweet en stund i forveien der det sto «Be there, Will be wild».

Ekkokamre og filterbobler

Man kan trekke ut fra denne hendelsen at ekkokamre og filterbobler absolutt eksisterer på sosiale medier i dag. Jeg vil legge til en link til et tidligere innlegge jeg har skrevet om nettopp dette som går mer i dybden enn hva jeg gjør nå. Men kort forklart er ekkokamre at du får bekreftet det du selv tenker uten å bli utfordret på noen som helst måte av andres tanker og meninger.

Filterbobler er kort forklart i denne sammenhengen at du søker på Donald Trump og hans partivpå Facebook. Det vil bli fanget opp av algoritmer som vil gi deg mer og mer ensporet informasjon etter hvert som du søker på nettopp dette.

Konklusjon

Jeg tror at det dette angrepet har vist oss er at det er ganske skremmende å se hvor enkelt en person med så mye makt som den Amerikanske presidenten har, kan i så stor grad manipulere en så stor del av en følgerskare som han har. Det viser oss også hvor viktig det er å være kildekritiske i forhold til sosiale medier da det kan oppstå filterbobler og ekkokamre.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *